Ovo je pitanje koje smo vidjeli kako stiže emailom mnogo puta i postavljeno na toliko različitih načina, ali sve vodi do iste stvari: može li čišćenje vašeg računala stvarno ubrzati? Sada, čišćenjem, ne govorim o tome da se riješite svih bezvrijednih datoteka na vašem disku, bloatwarea i svih ostalih stvari (što da, također će ubrzati stvari ovisno o scenariju). Govorim o toj prljavštini, prašini i još mnogo toga što se nakuplja unutar vašeg kućišta.

GT GRUPA - mali studio za VELIKE ideje

Očito je da je brzina vašeg računala određena hardverom i brzinom kojom može sve obraditi. Nadogradnja vašeg hardvera je daleko najučinkovitiji način da si date veliki skok u brzini. Međutim, sve se s vremenom degradira, a održavanje vašeg računala čistim može pomoći u produljenju vijeka trajanja takvog hardvera i zauzvrat, da, ubrzati stvari.

Ako nikada prije niste otvorili kućište svog računala, a stajalo je oko godinu dana ili više, možda je vrijeme da ga isprobate. S vremenom će prašina i razne druge zabavne stvari naći put do vašeg kučišta i početi pokrivati sve. To može spriječiti pravilno cirkuliranje zraka oko kućišta, može zaglaviti ventilatore i zatvoriti uske prostore. Kada se to dogodi, računalo se ne može pravilno hladiti (barem ne na svom vrhunskom potencijalu). To povećava toplinu unutar kućišta i dodatno opterećuje hardver. Ovaj stres može smanjiti životni vijek hardvera i, naravno, usporiti stvari zbog topline.

Računala vole biti hladna, pa što veći protok zraka i nižu temperaturu možete postići unutar kućišta, to će bolje raditi. Dakle, čišćenje vašeg kučišta i brisanje prašine može vratiti stvari u život. Iako zapravo ne “pojačavate” brzinu vašeg računala izvan njegovog normalnog stanja rada, poništavate usporavanje koje se dogodilo tijekom vremena zbog prašine koja se nakupila (u biti, vraćate ga u normalan rad).

Najbolji način za to? Otvorite kućište i donesite limenku komprimiranog zraka. Pazite da ne okrenete limenku naopako jer ne želite da sve bude poprskano kondenzacijom. Jednostavno sve ispuhnite zrakom. Možda bi bilo najbolje odvojiti kučište od svega i iznijeti ga van kako ne biste podigli hrpu prašine u svojoj sobi. Ponekad može biti zastrašujuće vidjeti koliko se stvarno može nakupiti ako ga pustite predugo (tj. godinama).

GT GRUPA - mali studio za VELIKE ideje

Naravno, ako se ne osjećate sasvim ugodno dok to radite (zbog osjetljivosti/krhkosti elektronike), uvijek se možete obratiti nama za pomoć.

Za kraj, ako želite ubrzati stvari bez potrebe za promjenama na svom hardveru (kupovanjem nadogradnji), uvijek možete isprobati nešto poput CCleanera, koji je softver koji pomaže provođenjem proljetnog čišćenja tijekom cijelog vašeg PC, ribanjem starih datoteka u predmemoriji, privremenih datoteka, neiskorištenih unosa u registru, internetskih alata za praćenje i bilo čega drugog što bi moglo ometati softversku stranu vašeg operativnog sustava. Imaju besplatnu verziju kao i bolju verziju koja se plaća. Svako malo pomaže da se napravi razlika!

Dogovorite sastanak ili potražite odgovor na Vaše pitanje na https://gtgrupa.hr/it